SØK

Go BackSynnove Persen rgbfarge foto Susanne Haetta

Synnøve Persen tildeles Kulturrådets ærespris 2018

Kulturrådets ærespris for 2018 tildeles poet og billedkunstner Synnøve Persen for hennes mangeårige kunstneriske virke nasjonalt og internasjonalt og hennes innsats for å løfte samisk kunst, språk og identitet.

 

I rådsmøtet 25. september vedtok Kulturrådet å gi Synnøve Persen Kulturrådets ærespris for 2018. Rådet deler hvert år ut en ærespris til en person som har gjort “en innsats av vesentlig betydning for norsk kunst- og kulturliv”. Prisen er på 600 000 kroner.

Rådets begrunnelse

– Kulturrådet er svært glade for å gi årets ærespris til Synnøve Persen. Hun er markant både som poet og billedkunstner, og har i tillegg til sitt vesentlige kunstneriske virke hatt stor betydning for norsk og samisk kunstliv, sier rådsleder Tone Hansen.

I sin begrunnelse sier rådet:

Synnøve Persen (f. 1950) har gjennom sitt lange kunstneriske og politiske virke bidratt til å styrke samisk identitet og løfte samisk kunst i nasjonal sammenheng.

Persen har markert seg både som billedkunstner og poet. Hun har i tillegg vært en sentral kraft innen organisering av samisk kunstliv og moderniseringen av samisk kunst og samisk språk. Hennes arbeid har hatt betydning både i og utenfor Sápmi.

Persen er kompromissløs og tydelig stolt av sine røtter og identitet, både som visuell kunstner og poet. Hun er forankret i samiske tradisjoner, men samtidig grensesprengende og innovativ med en appell til den globale kunstscenen.

Gjennom kunsten og sitt forfatterskap, er Synnøve Persen urfolkets stemme. Hennes sterke visuelle og poetiske uttrykk har tydeliggjort den samiske kulturen, samtidskunsten og poesien langt utenfor Sápmi.

– Det nytter å kjempe

– Jeg er overveldet og utrolig glad. Denne prisen er en anerkjennelse for det arbeidet og den kampen jeg har stått i gjennom fire tiår, så det er fantastisk å bli sett både som kunstner og som representant for samiske kunstnere. Dette er ikke noe sånt man går og venter på, men det viser at det nytter å kjempe, sier en overrasket prisvinner på telefon fra Porsanger.

Om æresprisvinneren

Synnøve Persen er fra Bevkop i Porsanger, der hun fortsatt bor og har base for sitt kunstneriske arbeid. Persen arbeider med maleri og poesi, og har i flere tiår vært i spissen av det samiske kunstlivet. I hennes abstrakte maleri er det nordlige landskapet til stede i fargebruk, linjer, luft og rom. Dette landskapet er også speil for hennes poetiske tekster, som skrives på nordsamisk.

Persen har vært en viktig stemme i den offentlige debatten om samiske spørsmål og en sentral aktør i samisk organisasjonsliv. Hun har hatt en rekke viktige verv og har vært fagkonsulent for en utall råd, utvalg og komiteer. Persen var pådriver for etableringen av Samisk senter for samtidskunst, det pågående arbeidet for et samisk kunstmuseum og for etableringen av Kunstskolen i Karasjok.

Synnøve Persen har sin kunstutdannelse ved Statens Kunstakademi, fra 1972 -1978. I 1978 var hun en av de åtte kunstnerne som etablerte kunstnergruppen Mázejoavku / Masi-gruppen. Kunstgruppen representerte en ny og moderne retning innen samisk kunst, og ble forløperen til Sámi dáiddačehpiid searvi – SDS/ Samisk kunstnerforbund i 1979.

Forfatteren Synnøve Persen har gitt ut flere diktsamlinger på nordsamisk. Hennes poesi er oversatt til engelsk, spansk og norsk. I 1993 og 2008 ble hun nominert til Nordisk råds litteraturpris. Som billedkunstner har hun hatt flere separatutstillinger. Hennes verk har blitt kjøpt inn til en rekke offentlige bygg og hun har hatt flere utsmykningsoppdrag. I 2017 hadde Persen flere separatutstillinger. Hun var også en av de samiske kunstnerne som deltok på documenta 14 i Athen 2017, der hun hadde separatutstilling på EMST-the National Museum of Contemporary Art.

Om Kulturrådets ærespris

Kulturrådet har siden 1968 delt ut en ærespris for «en innsats av vesentlig betydning for norsk kunst- og kulturliv». Æresprisvinneren mottar 600 000 kroner og en løvestatuett utformet av billedhoggeren Elena Engelsen. Listen over prisvinnere inneholder en rekke kjente navn fra norsk kulturliv, blant annet Alf Prøysen, Arne Nordheim, Anne-Cath Vestly, Arve Tellefsen, Liv Ullmann, Sverre Fehn, Kjartan Slettemark, Jan Garbarek, Mari Boine og Jan Erik Vold. Æresprisen for 2017 gikk til konsertarrangør Miloud Guiderk.

Rådet har de siste fire årene invitert til åpne innspill til hvem som fortjener årets ærespris. Det kom i år inn 146 forslag til fristen 1. september, og i alt 56 kandidater ble vurdert, både enkeltpersoner, ensembler, grupper, prosjekt og institusjoner. Rådet takker for de mange gode forslagene og er svært fornøyd med både bredden og kvaliteten på de forslagene som har kommet inn.

Selve prisoverrekkelsen vil foregå i desember.

Her kan du lese mer om Kulturrådets ærespris og se oversikt over alle tidligere prisvinnere.