SØK

TILBAKE TIL OVERSIKTBritta Marakatt-Labba

John Savio-prisen 2017 tildeles Britta Marakatt-Labba

Pressemelding John Savio-prisen 2017
John Savio-prisen 2017 tildeles Britta Marakatt-Labba

John Savio-prisen deles ut av Bildende Kunstneres Hjelpefond, i samarbeid med Samisk Kunstnerforbund og Nordnorsk Kunstmuseum. Juryen har bestått av kunstnerne Lena Stenberg og Joar Nango, begge oppnevnt av Samisk Kunstnerforbund, samt konservator ved Nordnorsk Kunstmuseum, Charis Gullickson.

John Savio-prisen tildeles en kunstner med samisk bakgrunn og identitet, som har gjort seg særlig bemerket i kunstfeltet i Norge, enten ved prosjekter som utmerker seg i nyere tid eller ved sitt samlede kunstnerskap. Prisen deles ut hvert annet år, for første gang i 2015, da til Geir Tore Holm.

I sin begrunnelse fremhever juryen at Britta Marakatt-Labba har vært en markant skikkelse i den samiske, norske og svenske kunstverden i flere tiår. Hun var en del av Masi-gruppen på 1970-tallet, en viktig bevegelse innen samisk kultur, kunst og identitet. Marakatt-Labba har vært og er fortsatt en pionér som går opp nye veier for andre samiske kunstnere.

Marakatt-Labbas kunstnerskap er gjennom motivvalg og billedgjøring preget av historieformidling. I år deltok hun på den prestisjetunge kunstmønstringen Documenta 14 i Kassel, Tyskland, med Historja, et 24 meter langt broderi om samisk historie. Kunstverket kan til daglig sees på Universitetet i Tromsø.

– John Savio var en av foregangspersonene innenfor samisk billedkunst, og derfor oppleves det som ekstra hedrende å motta denne prisen, sier Britta Marakatt-Labba. Gjennom hardt arbeid har samisk billedkunst blitt utviklet i riktig retning i de nordiske landene. – Det har ikke kommet av seg selv, men har krevd mye arbeid og en fast tro på det man holder på med, sier hun.

Prisvinneren mottar kr 150.000 fra Bildende Kunstneres Hjelpefond. Prisutdelingen vil foregå på Nordnorsk Kunstmuseum i Tromsø, 21. september klokken 19. Hennes kunstnerskap vil presenteres i Nordnorsk Kunstmuseum fra 21. oktober 2017.

Se kunstfond.no for mer informasjon.

Kontaktinfo
Billedkunstneres Hjelpefond: Kommunikasjonsrådgiver Marius Meli / marius.meli@kunstfond.no / T: 478 68 692
Nordnorsk Kunstmuseum: Kommunikasjonsrådgiver Kjetil Rydland / kjetil@nnkm.no/ 951 76 509

Vedlegg:
Bilde av Britta Marakatt-Labba
Detalj fra Historja

 

Copyright © 2017 Bildende Kunstneres Hjelpefond, All rights reserved.
Informasjon fra Bildende Kunstneres HjelpefondOur mailing address is:
Bildende Kunstneres HjelpefondKongens gate 2Oslo, 0153Norway
Add us to your address bookWant to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list